Fiber i Örsjö

 Grävning i området pågår just nu.Anmäl ditt intresse på http://fiber.nybroenergi.se/ innan det är försent

Se nyheter för området här. http://nybroenergi.se/fibernat/fiberutbyggnad-tatorter/

Nu sätter vi igång att gräva för fiber i Örsjö,

Under pågående arbete kommer Nybro Energis entreprenör Lindahls Gräv att ta en kontakt med er som skickat in ert avtal (eller som lämnat det till en ambassadör). Tillsammans bestämmer ni en tid för ett individuellt projekteringsmöte där ni går igenom hur vi ska gräva på just er tomt.

Det går fortfarande att anmäla sig och innan vi stänger anmälningen helt kommer vi att gå ut med information ytterligare en gång så att ingen missar chansen.

Lindahls gräver fram fibern till huset och nästa steg blir sedan att våra installatörer kommer och drar in fibern i huset och aktiverar den samt monterar medieomvandlaren (den aktiva utrustningen).

Vår målsättning är att alla ska ha en aktiv fiberanslutning innan sommaren. Dock senast i september.

Hör gärna av er om ni har några frågor!

Med vänlig hälsning

Pernilla Klintberg

Kommunikatör

NYBRO ENERGI 

Vad är Fiber?

Fiber -bredband (teknisk beskrivning) Optisk fiberkabel för Ethernetanslutning(nätverkskabel) in i hemmet, exempelvis en villa, eller till företag. Konceptet kallas ”Fibre to the home” (FTTH).

Detta är vanligare i Sverige än andra länder då politiska beslut drivit fram en utbyggnad.

Fibernät i en stad kallas ofta stadsnät (metropolitan area networks, MAN). Fiberkabeln kan vara flera kilometer lång.

Utrustningen klarar idag i allmänhet 100 Mbit/s, men är utbyggbar till 1000 Mbit/s. Vanligt ADSL- Bredband via telefonjacket är 0,128 till 24 Mbit/s beroende på avtal och avstånd till telestationen.

Varför ska jag välja Fiber-Bredband?

Vi i Örsjö med omnejd är i dagsläget låsta vid ADSL som snabbaste alternativet för bredband. Detta möjliggör oss att hämta data i ca tio megabit i sekunden(beroende på avstånd till masten/sändaren) Detta kan räcka för surfning och strömning av filmer från olika videotjänster.

Vill du däremot använda bredbandet för IP-tv(TV via bredbandet), speciellt om du vill kunna se HD-kanaler(Högupplöst media), kan ADSL-abonnemang sällan hantera detta. En stor begränsning med ADSL är oftast att möjligheten att skicka filer(ladda upp) går med mycket reducerad hastighet. Och att skicka tunga filer går betydligt långsammare än att ta emot dem vilket kan göra till exempel arbete hemifrån långsamt och ibland mycket frustrerande.

I dagens elektroniksamhälle med smarta telefoner, surfplattor och högupplösta TV-apparater(HD-4k) kräver vi som användare mer och mer av vårt bredband. Att ADSL är ett fungerade alternativ vid enklare användning är inget att tveka om men efterhand som vi byter ut våra tekniska prylar hemma så ökar även kravet/belastningen på vårt bredband. I dag har vi bredbandet till Surf, Dataspel(online), TV(on demand m.m), musik och telefoner(IP-Telefoni). I nästan alla TV/Bredbandsabonnemang idag erbjuds HD(högupplösta) Kanaler men det är sällan vi kan dra nytta av detta på grund av att vårt bredband inte kan leverera den data som krävs. Alternativet skulle vara att använda sig av satellit-TV och separat bredband/telefonikontrakt vilket ger en merkostnad.

Listar lite för och nackdelar med att dra in Fiber till ditt hus.

  • Mycket hög kapacitet (Strömma HD material)
  • Samma höga hastighet oavsett avstånd
  • Trygghetslarm som inte påverkas av väder och vind
  • Skicka och ta emot information lika snabbt
  • Framtidssäkrad infrastruktur
  • En bra investering
  • Indraget fiber är en förbättringsåtgärd som är avdragsgill vid försäljning
  • Stabil/säker uppkoppling
  • Påverkas inte av väder och vind

Andra positiva användningsområden kan vara trådlösa larmsystem med videoövervakning i realtid, Jobba hemifrån, molnlagning hemma(NAS) och säkerställa ditt företags bredbandsbehov m.m. Inte att förglömma är att vid en försäljning av fastigheten så är indraget Fiber väldigt attraktivt och förmånligt.

Negativ

  • Investeringskostnad(dock ofta subventionerad)